Vem är Niklas Svensson?

2013: INMA Awards (3:a) för Bar & Politik.
2011: Landets 91:a mäktigaste person, enligt tidningen Fokus.
2011: INMA Awards (1:a) för valstugan.
2010: Hasse Olssons pris till årets ekonomijournalist.
2010: Nominerad till Kristallen för avslöjanden i TV4.

niklassvenssonJag heter Niklas Svensson och arbetar i dag som politisk reporter på Expressen.

Jag är född i Karlshamn i Blekinge den 15 januari 1973.

Jag började arbeta som journalist som 15-åring, då jag ledde ett eget radioprogram i Sölvesborgs närradio och bevakade fotboll, ishockey och andra idrotter för lokaltidningen Sydöstran.

Jag var samtidigt ordförande i Furulundsskolans elevråd och ordförande i Pukaviks tennisklubb – en förening som 1988 uppmärksammades stort av tv-programmet ”Lilla sportspegeln”.

Som 18-åring vikarierade jag som allmänreporter på tidningen Norra Skåne i Hässleholm. Jag ledde samtidigt ”Efter tre”-liknande radioprogrammet ”Fredagsvågen” i Radio C4 i Kristianstad.

20 år gammal fick jag i januari 1993 jobb som värnpliktig reporter på tidningen VärnpliktsNytt i Stockholm. Den 1 november 1993 kom jag som vikarie till Expressen. Jag vikarierade då för mammalediga Liza Marklund, som senare lät mig bli en av karaktärerna i sina böcker – med namnet ”Patrik Nilsson”.

Den 28 september 1994 – samma dag som fartyget Estonia sjönk – gick mitt Expressenvikariat ut. En månad senare blev jag den först anställda reportern på tidningen Metros redaktion. Där arbetade jag med att ta fram en dummy inför premiären den 14 februari 1995.

I september 1995 återvände jag till Expressen och fick så småningom en fast anställning. På Expressen arbetade jag som allmänreporter, krigskorrespondent på Balkan, Londonkorrespondent, kriminalreporter, nöjesreporter och politisk reporter.

2003 skrev jag ”Robinsonboken” efter flera reportageresor till Malaysia där den populära tv-tävlingen spelades in för Sveriges televisions räkning.

I samband med valrörelsen 2006 lämnade jag Expressen.

Samma höst grundade jag Politikerbloggen.se. Jag medverkade under 2007 i tv-programmet ”Sverige i Fokus” i TV8.

2008 såldes Politikerbloggen.se till TV4 AB. I samband med försäljningen fick jag en fast anställning som politisk reporter på TV4 Nyheterna.

I februari 2010 återvände jag till Expressen som politisk reporter. Samma månad fick jag ”Hasse Olssons pris till årets ekonomijournalist” för ett antal TV4-avslöjanden om det statliga bolaget Vattenfall. Tillsammans med TV4-kollegan Johan Stambro nominerades vi också till tv-priset ”Kristallen” för dessa avslöjanden.

Under 2011 vann jag och Expressen INMA Awards för valstuga, i vilken jag under valrörelsen intervjuat statsråd och partiledare i direktsändning.

I november 2011 utsågs jag till landets 91:a mäktigaste person av tidningen Fokus.

Våren 2012 var det premiär för mitt tv-program ”Bar & Politik” på Expressen.se. I programmet, som direktsänds inför publik från Eken Bar på Södermalm i Stockholm, leder jag utfrågningar och debatter med kända politiker.

Jag har under åren medverkat som ”kvalificerad statist” i flera svenska långfilmer. I Beckfilmen ”Levande begravd” spelar jag till exempel tv-journalist – vilket uppmärksammats av branschmedier. Även Expressen har skrivit om mina filmäventyr.

  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Flickr
  • YouTube